Renumele Sovatei se datorează lacurilor Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Serpilor, cu ape clorurate şi sodice, ce prezintă fenomenul de heliotermie.
În Sovata există în total şase lacuri sărate, două cu apă dulce si un alt lac sărat transformat în mlaştină (Lacul Şerpilor. Lacurile sărate din Sovata sunt de tip carstic formate din doline de sare în depresiuni mici sau mari, însă formarea lor este legată si de exploatarea sării din trecut. Astfel se remarcă: Lacul Ursu, Lacul Negru, Lacul Aluniş, Lacul Mierlei, Lacul Verde şi Lacul Roşu ca lacuri cu ape sarate si Lacul Paraschiva si Lacul Dulce ca lacuri cu apa dulce.
Salina Praid
Baza de agrement este amenajată la "Orizontul 50", care se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement.
Odata ajunşi la nivelul Bazei de agrement, vă puteţi bucura de prezenţa tuturor dotărilor specifice unei mici comunităţi: sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste. Toate acestea având menirea de a oferi o recreere pentru cei care vor să petreacă clipe plăcute într-un mediu plăcut si inedit.
Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.
Mai multe informatii: www.salinapraid.ro
Muntele de sare Praid
Canionul de Sare de la Praid prezintă lumea sării la suprafață, diferitele forme de eroziune și procese specifice apariției sării la suprafață. Canionul este partea vizitabilă a Rezervației Muntele de Sare. Drumețul va putea parcurge traseul de vizitare de cca 1.5 km lungime oprindu-se la cele 9 puncte informative.
Accesul la Canionul de Sare Praid: pe drumul din fața salinei Praid se merge în direcția strandului, iar dincolo de strand, la cca 900 metri, visavis de centrul wellness se află intrarea în Canion, semnalat de banner și indicatoare
Mai multe informatii despre Muntele de sare Praid puteti citi pe: www.korpa.ro
Ştrandul cu apă sărată Praid
Cel mai mare ştrand cu apă sărată din România, având o suprafaţă de aproximativ 5.200 de metri pătraţi, a fost deschis, sâmbătă, la Praid (Harghita), investiţia, în valoare de 1,55 milioane de euro. În prezent ştrandul sărat este alimentat cu apa sărată pompată din mina Gh. Doja, de la o adâncime de 150 m. Această apă, care după o staţionare de câteva luni în bazinul din subteran, îşi dobândeşte o salinitate foarte mare, formează o atracţie aparte, deoarece eşuează orice tentativă de înot, turiştii plutesc neputincioşi la suprafaţă, asemănător unor dopuri de plută. Având în vedere faptul că inerţia termică (capacitatea de a păstra temperatura) al apei sărate este mult mai mare decât cea a apei dulci, apa din bazin rămâne, caldă chiar şi după 2-3 zile ploioase, răcoroase. Aceste băi sărate, prin raritatea apei saline super-concentrate, atrag tot mai mulţi turişti şi vizitatori, atât din împrejurimi cât şi de peste hotare, şi constituie, pe lângă baza de agrement din salină, un important potenţial turistic cu latură curativă şi de agrement.
Lacul Bezid
Bazinul de acumulare de la Bezidul Nou (Lacul Bezid) este situat in zona colinara de pe versantul stang a raului Tarnava Mica, la aproximativ 2 km de localitatea Sangeorgiu de Padure si aproximativ 40 km de municipiul Targu-Mures, jud. Murea. A luat fiinta prin construirea unui baraj in valea paraului Cusmed.
Constructia barajului a inceput in 1975, dar in 1977 lucrarile au fost sistate, apoi din anul 1984 procesul de constructie a demarat si pana-n anul 1992 cota apei din lacul de acumulare a atins inaltimea preconizata.
Barajul are o inaltime de 28 m si o lungime de 625 m.Lacul artificial a luat fiinta prin inundarea satului Bezid. Rolul principal al acestui baraj este acela de a atenua undele de viitura pe paraul Cusmed si alimentarea cu apa potabila si industriala a orasului Tarnaveni.
Dacă sunteți pescari înrăiți, aici vă puteți găsi liniștea sufletească, căci lacul este cunoscut și pentru varietatea de pești. Bogăția piscicolă a lacului este formată din următoarele specii: crap, caras, somn, biban, șalău, roșioară, scobar, plătică ș.a.
Mai multe informatii: www.cristinasomlea.wordpress.com
Ceramica de Corund
Corund este un sat in partea de vest a judetului Harghita, in Depresiunea Praid.
Este resedinta comunei Corund.
Localitatea este cunoscuta ca un centru de ceramica populara.
Locuitorii comunei au indeletniciri variate.
Pe langa traditionalul olarit ei se ocupa si de prelucrarea lemnului, de produsele din iasca si de comert ambulant (pe vremuri cu carute, astazi cu automobile).
Pârtia de ski Aluniş
Partia de ski Alunis este situata la 8 km de statiunea Sovata, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, in Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Muntilor Gurghiu.
Este formata din partia mare si traseul pentru incepatori.
Partia Alunis:
Este omologata de Ministerul Turismului si are un grad mediu de dificultate.
Informatii partie ski Alunis:
Grad de dificultate: mediu
Lungime: 1.100 m
Altitudine plecare: 1.200 m
Altitudine sosire: 900 m
Diferenta de nivel: 300 m
Panta: 28%
Latime medie: 40 m
Suprafata: 2 ha
Transport cablu: teleschi, teleferic si baby schi
Capacitate partie: 800 - 900 persoane
Partia pentru incepatori:
Grad de dificultate: minim
Lungime: 200 m
Altitudine plecare: 1.250 m
Altitudine sosire: 1.210 m
Diferenta de nivel: 40 m
Panta: 10%
Suprafata: 1 ha
Transport cablu: baby schi
Capacitate partie: 360 - 400 de persoane
Mai multe informatii: www.schi-sovata.ro
Mocăniţa Sovata
O călătorie de neuitat vă așteaptă în vagoane restaurate pe o distanță de 14 kilometri între stațiunea Sovata și localitatea Câmpul Cetății, fiind unul dintre puținele trasee pe care bătrâna locomotivă mai circulă. Traseul face parte din vechea rută Târgu-Mureș – Praid inaugurată în 1912, folosită până în 1997 din care a fost redeschis acest segment feroviar în august 2011.
Un drum cu mocănița între Sovata și Câmpul Cetății este mai mult decât o călătorie cu trenul. Circulând cu 35 de kilometri la oră, viteză care a „consacrat” mocănița, le dă turiștilor șansa de privi câteva dintre cele mai frumoase peisaje ale țării. Traseul trece prin pădurile dese din zona Sovata dar și prin câmpii deschise cu peisaje asupra munților din zonă. Mai trebuie să precizăm că o călătorie dus-întors durează în jur de o oră și jumătate.
Mai multe informatii: www.mocanitasovata.ro
Trasee turistice pe varful Saca Mare
Cel mai popular traseu în Sovata este cel care înconjoară lacurile din stațiune. Urmând acest traseu, se poate ajunge în scurt timp la Muntele de sare. Alte destinații populare sunt Vârful Cireșelu sau Dealul Saca. Există însă și trasee mai lungi, pentru cei dornici de drumeție. Mai jos găsiți lista traseelor din Munții Gurghiu care trec prin Stațiunea Sovata.
Mai multe informatii: www.sovatacnipt.ro